Com és la primera sessió?

La primera sessió serveix per conèixer-nos mútuament. Escoltaré quina és la teva dificultat, el teu problema, i si et costa de posar-hi paraules et facilitaré al màxim que puguin sortir. I marcarem un objectiu, i també de quina manera podrem saber si hi hem arribat o no. Jo t’explicaré quin és el pla que et proposo per arribar-hi. En aquesta primera sessió ja podràs tenir una sensació respecte a la confiança que et genero, en si creus que et pot servir venir a visitar-te amb mi. Si creus que no t’ha de servir, o consideres que no connectem per res, no et sentis obligat ni pressionat per per seguir venint, el més important és el teu problema, i has de trobar en qui confiar per resoldre’l. És imprescindible tenir confiança en el psicòleg amb qui treballaràs.

Com sé que he d’anar al psicòleg?

Decidir d’anar al psicòleg no sempre és fàcil, sembla que haguem d’estar molt malament, potser ens fa vergonya. El psicòleg, com qualsevol metge o tècnic que treballa en el món de la salut, busca precisament això: atenuar el malestar i arribar a resoldre allò que ens fa malviure, prendre el control. Unes sessions de psicoteràpia han de servir per desfer un nus que encara pot recargolar-se temps i temps. Aquest procés serà alhora un aprenentatge per resoldre altres qüestions que tinguem o que puguin venir en el futur, viure amb menys pors.

Hauré de parlar, des de l’inici, de la meva infantesa?

Parlarem del que vulguis parlar. Però marcarem un objectiu i treballarem bàsicament per respondre a aquest objectiu. Això no vol dir que no puguis consultar sobre altres temes, o que un dia vulguis aprofundir en un aspecte en concret. Però tot serà per remar en la mateixa direcció de resolució de la dificultat o del problema.

Hi hauré d’anar molt de temps seguit?

El mínim possible. Marcarem uns objectius clars i treballarem per assolir-los. Hi ha gent que els cal poques sessions, i d’altres que volen treballar més aspectes poden necessitar d’una teràpia de més sessions. Tot es fixa conjuntament, no s’imposa res per part del terapeuta. La finalitat del psicòleg és empènyer les persones cap a l’autonomia, conèixer-se millor, que puguin autogestionar la seva connexió amb l’entorn d’una forma més eficaç i més oberta.

Parlaré només jo?

Hauràs de parlar perquè necessitaré saber què és el que et torba. Però sóc participatiu, i les sessions són un intercanvi, un diàleg on la direcció la marques tu. Jo ofereixo la meva visió, les meves eines, i tot el meu interès.

Tot el que digui serà confidencial?

Tot el que es digui a les sessions és respectat per mi de forma privada i confidencial. No es comenta res als acompanyants, si vénen, ni es passa informació a ningú més si no és demanat explícitament per la persona que fa la teràpia, i per tant amb el seu consentiment.