La depressió és un concepte col.loquial que s’utilitza per parlar de les alteracions de l’estat d’ànim. La depressió, els estats depressius, ens refereixen a una vivència excessiva i plena de malestar del passat, de les experiències viscudes. Reviure una i una altra vegada de forma punyent fets que ens han afectat de forma significativa. La depressió és gairebé paral·litzadora, i et sents superat, utilitzant massa sovint l’expressió “no puc".

Cal no confondre la depressió amb la tristesa. La tristesa és una emoció congruent amb una experiència sovint relacionada amb la pèrdua (morts, separacions de parella, feina, resultats…), i és una reacció adaptativa, normal i necessària. No som de gel. O no ho hauríem de ser. La depressió és una tristesa exponencial, i es manté activa durant els mesos que segueixen de forma molt intensa, afectant clarament el dia a dia, a casa, amb els amics, els estudis, la feina…

Les alteracions de l’estat d’ànim poden ser diverses, fluctuar en el temps, i potser confondre’s les unes amb les altres. En general, podem parlar d’alteracions afectives significatives quan:

Es presenta ànim depressiu la major part del dia, i cada dia, potser amb irritabilitat, manca d’interès pel que t’acostumava a agradar, gairebé res no et satisfà, tens un cansament constant, el “no puc" ocupa un lloc privilegiat en les teves frases, invasió per sentiments de culpa gegants o sentir-se inútil. I fantasejar amb la mort pot aparèixer en els pensaments…

En alguns casos, pots passar d’estar deprimit a una eufòria màxima, a tenir una energia desorbitada, de no necessitar descans, de poder amb tot, i tot es fa amb excés, un excés visible i estrany als ulls dels altres.

Insisteixo en no confondre-ho amb un procés de dol, de pèrdua. No vol dir que aquests no puguin ser tan punyents com la depressió, ho poden ser. Però el dol és un procés adapatiu a una pèrdua important per a nosaltres, i s’espera que al final d’aquest procés la persona hagi pogut assimilar, incorporar aquesta pèrdua, podent persistir alhora la tristesa.